SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » 6 milionů dizertačních a diplomových prací v jedné databázi!

6 milionů dizertačních a diplomových prací v jedné databázi!

18. 7. 2024 - ProQuest

Počet kvalifikačních prací, ve kterých lze vyhledávat v nejobsáhlejší celosvětové databázi ProQuest Dissertations & Theses Global™ (PQDT Global), aktuálně přesáhl 6 milionů. Do databáze přispívá více než 4 200 světových univerzit (z České republiky např. České vysoké učení technické v Praze). Obsah databáze lze křížově prohledávat s dalšími zdroji na platformě ProQuest, a PQDT je také součástí ProQuest One Academic.

U více než 3,6 milionu prací je v PQDT Global dostupný plný text.

Vyhledávat v kolekci více než 6 milionů záznamů disertací a diplomových prací lze rovněž přes platformu Web of Science v rámci databáze ProQuest Dissertations & Theses Citation Index (PQDTCI). Instituce, které předplácejí oba zdroje – WoS a PQDT Global – mají navíc nastaveno prolinkování z WoS na plné texty kvalifikačních prací na platformě ProQuest.

Dizertace jsou neocenitelným zdrojem informací o nově vznikajícím výzkumu, jsou v nich prezentovány nové myšlenky a trendy, a často obsahují data a výsledky laboratorních experimentů, terénních prací, průzkumů a statistik, které časopisy nezahrnují. Cenné jsou také rozsáhlé bibliografie. V PQDT jsou k dispozici práce laureátů Nobelovy ceny, vítězů Pulitzerovy ceny, ale také známých herců, hudebníků, aktivistů, ad.

Univerzity z ČR a SR srdečně zveme, aby se informovaly o možnosti začlenění svých disertací do programu ETD Dissemination Program. Participujícím školám je poskytován zdarma i přístup k jejich vlastním dizertacím převedeným do elektronické podoby. A od roku 2021 mají také k dispozici Electronic Theses and Dissertations Dashboard, který vizuální formou prezentuje chování uživatelů.

Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Jana Machonská má odpovědi na všechny vaše dotazy.